|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
11/05/2016 |
Data da última atualização: |
16/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; JESUS, J. L. de; SANTOS, T. M. de S.; OLIVEIRA, N. A. de. |
Afiliação: |
RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; JACIENE LOPES DE JESUS, CNPMF; TÂMARA MARIA DE SOUZA SANTOS, UFRB; NAIARA ALMEIDA DE OLIVEIRA. |
Título: |
Physicochemical and sensorial quality of banana genotypes. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 46, n. 1, p. 89-95, Jan./Mar. 2016 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
espite the diversity of banana varieties in Brazil, only a few cultivars have the proper agronomic traits and fruit quality for commercial exploitation. This study aimed at evaluating the physicochemical traits and sensorial acceptance of banana genotypes, in order to identify those with potential for commercial growing. Six improved banana genotypes were assessed (BRS Maravilha, PC 0101, FHIA 18, TM 2803, YB 4203 and BRS Caipira), as well as three commercial cultivars (Grand Naine, Pacovan and Prata Anã). Analyses of peel and pulp color, peel hickness, pulp yield, moisture, pH, soluble solids, titratable acidity, total carotenoids and sensorial acceptance were performed. The BRS Maravilha, FHIA 18, YB 4203 and BRS Caipira genotypes presented physicochemical traits similar to the Grand Naine, Pacovan and Prata Anã commercial cultivars. The BRS Maravilha and TM 2803 genotypes had sensorial acceptance similar to the Prata Anã and Grand Naine cultivars, and are therefore promising for commercial growing, with the advantage of being resistant to the black Sigatoka and Panama disease. |
Thesagro: |
Banana; Melhoramento vegetal. |
Thesaurus Nal: |
Musa. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01698naa a2200205 a 4500 001 2044792 005 2023-03-16 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aREIS, R. C. 245 $aPhysicochemical and sensorial quality of banana genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aespite the diversity of banana varieties in Brazil, only a few cultivars have the proper agronomic traits and fruit quality for commercial exploitation. This study aimed at evaluating the physicochemical traits and sensorial acceptance of banana genotypes, in order to identify those with potential for commercial growing. Six improved banana genotypes were assessed (BRS Maravilha, PC 0101, FHIA 18, TM 2803, YB 4203 and BRS Caipira), as well as three commercial cultivars (Grand Naine, Pacovan and Prata Anã). Analyses of peel and pulp color, peel hickness, pulp yield, moisture, pH, soluble solids, titratable acidity, total carotenoids and sensorial acceptance were performed. The BRS Maravilha, FHIA 18, YB 4203 and BRS Caipira genotypes presented physicochemical traits similar to the Grand Naine, Pacovan and Prata Anã commercial cultivars. The BRS Maravilha and TM 2803 genotypes had sensorial acceptance similar to the Prata Anã and Grand Naine cultivars, and are therefore promising for commercial growing, with the advantage of being resistant to the black Sigatoka and Panama disease. 650 $aMusa 650 $aBanana 650 $aMelhoramento vegetal 700 1 $aVIANA, E. de S. 700 1 $aJESUS, J. L. de 700 1 $aSANTOS, T. M. de S. 700 1 $aOLIVEIRA, N. A. de 773 $tPesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia$gv. 46, n. 1, p. 89-95, Jan./Mar. 2016
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
19/12/2017 |
Data da última atualização: |
19/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
OLIVEIRA, R. P. de; SOARES FILHO, W. dos S.; CRISTOFANI-YALI, M.; STUCHI, E. S.; TAZIMA, Z. H.; GIRARDI, E. A. |
Afiliação: |
ROBERTO PEDROSO DE OLIVEIRA, CPACT; WALTER DOS SANTOS SOARES FILHO, CNPMF; Mariângela Cristofani-Yaly, Instituto Agronômico - IAC, Cordeirópolis, SP.; EDUARDO SANCHES STUCHI, CNPMF; Zuleide Hissano Tazima, Instituto Agronômico do Paraná, Londrina, PR.; EDUARDO AUGUSTO GIRARDI, CNPMF. |
Título: |
Melhoramento genético de citros por meio de mutações espontâneas de gemas. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2017. |
Páginas: |
36 p. |
Série: |
(Embrapa Clima Temperado. Documentos, 438). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Melhoramento genético. |
Thesagro: |
Citricultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169246/1/DOCUMENTO-438.pdf
|
Marc: |
LEADER 00647nam a2200205 a 4500 001 2082869 005 2017-12-19 008 2017 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, R. P. de 245 $aMelhoramento genético de citros por meio de mutações espontâneas de gemas.$h[electronic resource] 260 $aPelotas: Embrapa Clima Temperado$c2017 300 $a36 p. 490 $a(Embrapa Clima Temperado. Documentos, 438). 650 $aCitricultura 653 $aMelhoramento genético 700 1 $aSOARES FILHO, W. dos S. 700 1 $aCRISTOFANI-YALI, M. 700 1 $aSTUCHI, E. S. 700 1 $aTAZIMA, Z. H. 700 1 $aGIRARDI, E. A.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|